na zdjęciu: Olejek eteryczny cytrynowyOlejek eteryczny cytrynowy 10 ml, ESENT.

kup 

Olejek pozyskiwany jest przez prasowanie na zimno skórki z owoców cytryny. Ma świeży energetyzujący zapach (nuta zapachowa górna).

Ma silne działanie antybakteryjne (niszczy tak bakterie jaki i wirusy) i antydepresyjne, wspomaga działanie systemu immunologicznego. Ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację.

W kosmetyce ceniony jest jako składnik środków wybielających i przeciwzmarszczkowych. Likwiduje nadmiar łoju i zaskórników (zwęża pory). Działa przeciwświądowo, przeciwzapalnie, odkażająco. Stosowany w kosmetykach przy pękających naczynkach krwionośnych.

STOSOWANIE

Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych: 0,5-3%.

Na skórę używać tylko po rozcieńczeniu, po zastosowaniu unikać ekspozycji na promienie UV.

Można też stosować jako dodatek do kąpieli.

Podczas kąpieli u osób z bardzo wrażliwą skórą może powodować podrażnienia i poparzenia! Należy olejek dodawać w niewielkich ilościach.

Olejek nadaje się do stosowania w kominkach do aromaterapii. 

 

INCL : Citrus Limon Peel Oil, Limonene, Geraniol, Citronellol, Linalool.

Opakowanie: szklana butelka z plastikową nakrętką, pojemność 10 ml.
Producent: Esent