BOKASHI AKTYWATOR PROCESÓW REGENERACJI I REWITALIZACJI
2 kg – 29,00 zł 5 kg – 72,00 zł kup
Bokashi słowo pochodzące z języka japońskiego, określające przefermentowaną materię organiczną z udziałem tlenowych i beztlenowych mikroorganizmów.
Bokashi produkcji ProBiotics Polska to wyjątkowy wyrób spełniający wielorakie funkcje i możliwy do zastosowania w różnych miejscach.
Produkt powstaje z otrąb (pszennych i ryżowych) fermentowanych przy użyciu ProBio Emów, EmFarma, SCD ProBio Original, melasy z trzciny cukrowej, zdrowej wody, soli kamiennej i pudru ceramicznego. Nie zawiera komponentów modyfikowanych genetycznie i substancji toksycznych. Jest bezpieczny dla życia roślin, zwierząt i ludzi.
Stosowany jest jako:
-
Zaczyn do kompostowania odpadów kuchennych, resztek roślinnych z ogrodu (trawa, chwasty) i innych bioodpadów z gospodarstwa domowego.
-
Aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska.
-
Mikrobiologiczno-organiczny dodatek poprawiający warunki siedliskowe zwierząt i roślin.
Konsekwentne stosowanie Bokashi ProBiotics skutkuje:
- Eliminacją uciążliwych zapachów w kompostownikach, toaletach zewnętrznych, fermentowanych gnojówkach roślinnych, pomieszczeniach zwierząt domowych, wybiegach dla zwierząt.
-
Wytwarzaniem wysokiej jakości kompostów z różnorodnej materii organicznej, w tym z odpadków kuchennych.
- Eliminacją gnicia na rzecz fermentacji.
-
Poprawą warunków biofizyko-chemicznych w glebie i eliminacją patogenów glebowych.
- Poprawą krzewienia, siły wzrostu i plonowania roślin.
Więcej o pożytecznych mikroorganizmach – ProBio Emach przeczytaj TUTAJ.
STOSOWANIE Przeliczniki
Jako dodatek do kwiatów doniczkowych: 1-2 razy na miesiąc poprzez posypywanie powierzchni podłoża w doniczce, lub jako dodatek podczas przygotowania podłoża (0,5 litra Bokashi w 10 litrach podłoża).
Pod drzewa 0,2 – 1 kg/ 1 m2. W przypadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietniki. Zalecane jest stosowanie w połączeniu z EmFarma.
Przygotowanie ziemi kwiatowej z kompostu: do całości kompostu dodać 5% Bokashi oraz 1,5 – 3% nawozu organicznego i dobrze wymieszać. Wykonać na 2 tygodnie przed użyciem podłoża do siewu lub sadzenia.
Szczególnie skuteczne jest dodanie Bokashi ProBiotics do kompostowania odpadów kuchennych i innych odpadów organicznych. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadków należy posypać Bokashi ProBiotics w taki sposób, żeby cała powierzchnia dokładanych odpadów była dokładnie obsypana, a na końcu wszystko ugnieść. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy i poprawi skład odpadów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi ProBiotics są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.
Pielęgnacja trawnika: 200 g Bokashi ProBiotics/ 1 m2 w sezonie. W przypadku słabszych gleb aplikację można powtarzać kilkakrotnie (max. 4 razy).
PRZECHOWYWANIE:
Optymalna temperatura przechowywania: 12 – 15 ºC.
Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym (promienie ultrafioletowe szkodzą mikroorganizmom) miejscu.
Opakowania: 2 kg, 5 kg.
Posiada Certyfikat: PZH/HT 2717/2012 – Poprawa jakości gleby, neutralizacja odorów, higienizacja pomieszczeń.
Produkty ProBiotics Poland: