calioCALIO 0,5 l 

64,80złkup

jest innowacyjnym, skoncentrowanym płynnym nawozem wapniowym wytworzonym z muszli skorupiaków morskich. 

CALIO jest produktem nietoksycznym, bezpiecznym zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzi i zwierząt.

CALIO:
zapobiega chorobom roślin spowodowanym niedoborem wapnia
zwiększa masę roślin i owoców
zwiększa twardość owoców
wydłuża przechowywanie zbiorów

Nawóz ten jest pomocny w przypadku problemów z niedoborem wapnia:
– deformacja liści,
– wewnętrzne zbrunatnienie liści,
– zamieranie brzegów liści,
– cienkie pędy roślin i ich wyleganie,
– plamy na owocach,
– zamieranie pędów wierzchołkowych,
– pleśń i zgnilizna,
– zbyt małe owoce,
– szybkie przejrzewanie,
– słabe korzenie,
– wątłe rośliny,
– słabe przechowywanie plonów.

Dlaczego Calio? Ponieważ jest:

Naturalny, wyprodukowany ze skorup ostryg.

Ekologiczny i bezpieczny dla zdrowia zwierząt i ludzi.

Stosowany dolistnie, dzięki czemu szybciej i skuteczniej działa.

Bezpieczny, nie naraża roślin na oparzenia słoneczne.

Uniwersalny, działa we wszystkich fazach rozwoju rośliny (wzrost, kwitnienie, owocowanie, przechowywanie).

Wszechstronny, stosowany we wszystkich uprawach.

Przydatny w niesprzyjających warunkach takich jak:
– susza,
– brak słońca,
– niskie temperatury,
– wysoka wilgotność,
– uboga gleba…

Calio działa skutecznie przy uprawie wszystkich warzyw: 
– zapobiega zamieraniu brzegów,
– zapobiega wewnętrznemu zbrunatnieniu,
– zapobiega suchej zgniliźnie wierzchołkowej,
– zapobiega wyleganiu,
– podnosi wielkość i jakość zbiorów,
– jest przydatny przy uprawach roślin pod osłonami.

CALIO znajduje zastosowanie we wszystkich uprawach owoców:
– zwiększa twardość owoców pestkowych (jabłek, gruszek, czereśni, wiśni, śliwek, brzoskwiń, moreli itp) i deserowych /miękkich (truskawka, malina, porzeczka, winogrono itp.),
– zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej,
– zapobiega rozkładowi wewnętrznemu i chłodniczemu,
– zapobiega brunatnieniu przygniezdnemu (jabłka, gruszki),
– zapobiega pękaniu owoców (wiśnie, czereśnie),
– zapobiega przejrzewaniu (brzoskwinie, morele, śliwki),
– zapobiega oparzeniom słonecznym i korkowaceniu,
– wydłuża czas przechowywania wszystkich owoców. 

Doskonale wzmacnia kwiaty i krzewy ozdobne w fazie wzrostu. Powoduje zwiększenie masy korzeniowej – co ma niebagatelne znaczenie przy uprawach kwiatów. Zdecydowanie zwiększa odporność na wszelkiego rodzaju choroby fizjologiczne.

W przypadku kwiatów – zdecydowanie wydłuża okres przechowywania ich po ścięciu. 

Jak działa Calio?:

w okresie WZROSTU – Calio dzięki zawartości naturalnych chlorków dogłębnie przenika w struktury rośliny, szybko wchłania się, odżywiając ją od środka. Wapń rozchodzi się po całej roślinie wzmacniając ją od korzeni, aż po same liście. W ten sposób szybko zapobiega klasycznym niedoborom wapnia w roślinach. Jego skoncentrowana formuła i dolistny sposób podawania przyspiesza cały proces.

w okresie KWITNIENIA – Calio działając od środka rośliny wzmacnia jej system korzeniowy. Poprzez wzmocnienie ścian komórkowych znacząco przyspieszy rozwój upraw. Rośliny staną się zdrowsze, większe i bardziej odporne na uszkodzenia. Calio zabezpiecza rośliny przed przedwczesnym opadaniem pąków – dzięki temu zdecydowanie zwiększy się liczba owoców.

w okresie OWOCOWANIA – większa ilość pąków to więcej pięknych i zdrowych owoców. Calio podnosi jakość i wielkość zbiorów. Uodparnia owoce przed pleśniami. Zapobiega wewnętrznej karmelizacji, gorzką plamistością podskórną i innymi chorobami owoców.

w okresie PRZECHOWYWANIA – działanie Calio ma niebagatelne znaczenie przy przechowywaniu zbiorów. Dzięki poprawie ścian komórkowych owoce i rośliny można dużej przechowywać bez uszczerbku na ich klasie i jakości. Calio zdecydowanie przedłuża okres przechowywania zbiorów, jednocześnie zabezpieczając je przed gniciem.

 

STOSOWANIE Calio   


Ogólnie: stężenie 0,1% (1 ml/ 1l)   Przeliczniki

 

UprawaOkres opryskiwaniaIlość zabiegówZalecana dawka l/ha
jabłonie, gruszestosowanie rozpocząć od fazy orzecha laskowego co 10-14 dni. W celu zapobiegania gorzkiej plamistości podskórnej (jabłonie) zabiegi należy wykonać na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem.3~50,5~1,0
brzoskwinie, morelestosować od zawiązania owoców, w odstępach co 10-14 dni aż do zbioru.4~60,5~1,0
czereśnie, wiśnie, śliwystosować po zawiązaniu owoców, powtarzać co10-14 dni aż do zbioru.2~30,5~1,0
winogronastosować w okresie wzrostu roślin2~30,5~1,0
agrest, porzeczkastosowanie rozpocząć na ok.4 tygodnie przed zbiorem, podawać co 7-14 dni2~30,3~0,7
pomidorystosować od zawiązania owocu, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców3~40,3~0,5
paprykastosować od zawiązania owocu, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców2~30,3~0,5
truskawki, malinyzabiegi rozpocząć pod koniec okresu kwitnienia, stosować do zbioru3~40,3~0,5
ogórkistosować po kwitnieniu w okresie formowania się owoców aż do zbioru2~30,5
kapusta pekińskastosować w okresie zawiązywania główek, zabiegi powtarzać co 5-7 dni3~40,5~0,7
selerstosować od początku wzrostu korzenia, co 10-14 dni2~30,5~0,7
sałaty: masłowa, endywia, lodowa i innestosować 2-3 tygodnie po wysadzeniu, szczególnie w fazie wiązania i intensywnego wzrostu główki2~30,5~0,7
kapusta głowiasta, kalafior, brokułstosować w okresie zawiązywania się główek i tworzenia róż co 5-7 dni2~30,5~0,7
inne warzywastosować w okresie intensywnego wzrostu2~3

Opakowanie: butelka 500 ml.

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.