ProBio EmyEfektywne mikroorganizmy, to kompozycja kilkudziesięciu szczepów mikroorganizmów, skompletowanych na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przez profesora ogrodnictwa Teruo Higa z Uniwersytetu w Ryukyus na japońskiej wyspie Okinawa. W skład kompozycji wchodzą bakterie fototropowe, promieniowce, bakterie kwasu mlekowego, drożdże i grzyby fermentujące.

ProBio Emy są efektem pracy ucznia Teruo Higa – pana Matthew Wood’a ze Stanów Zjednoczonych, właściciela SCD Probiotics LLC z Kansas City. Produkty wytwarzane są w naturalnym procesie fermentacji wyselekcjonowanych i odpowiednio skomponowanych kultur bakteryjnych i drożdży. Bakterie i drożdże te wzbogacone są kompozycjami minerałów i dodatków ziołowych. Do produkcji użyta jest ustrukturyzowana woda i naturalna pożywka. A wszystko to po to by maksymalnie korzystnie wpływać na zdrowie roślin, zwierząt, ludzi i środowisko.

ProBio Emy są również wyposażone w wyspecjalizowane narzędzia biologiczne – enzymy, specjalnie po to by zapewnić im przetrwanie i rozwój w różnorodnych ekosystemach (gleba, zbiorniki z gnojówką, wysypiska śmieci, osady denne zbiorników wodnych, oczyszczalnie ścieków).

Pożyteczne mikroorganizmy zawarte w kompozycjach produktów: EmFarma, EmFarma Plus, Bokashi Probiotics, ProBio Puder, przywracają w mikroflorze gleby najbardziej optymalne warunki rozwoju roślin. Przede wszystkim regenerują glebę, odtwarzając jej siłę rodną, ponadto aktywizują i stabilizują procesy próchnicotwórcze oraz wypierają zagniwanie. Gleba odzyskuje zdolność samooczyszczania z substancji szkodliwych, toksycznych. Zdecydowanie poprawia się jej struktura, przez co regulują się stosunki powietrzno-wodne. Dzięki odbudowującej się strukturze gruzełkowatej gleby, roślina ma szansę na silniejszą rozbudowę systemu korzeniowego.

Po zastosowaniu pożytecznych mikroorganizmów roślina wytwarza znacznie większą ilość włośników i może intensywniej pobierać substancje odżywcze. Uaktywnione przez nie drobnoustroje, będące w glebie, przekształcają niedostępne formy składników pokarmowych w formy łatwo przyswajalne. Wiążą azot atmosferyczny i wprowadzają w obieg kompleks pierwiastków niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin. Regularne wprowadzanie EmFarma, EmFarma Plus, Bokashi Probiotics, ProBio Pudru do gleby powoduje wyparcie drobnoustrojów szkodliwych.

Regularne zaszczepianie gleby pożytecznymi mikroorganizmami skutkuje trwałą poprawą żyzności gleby.

Dodatkową zaletą stosowania ProBio Emów jest detoksykacja gleby z pozostałości po pestycydach oraz dezaktywacja metali ciężkich, dzięki czemu substancje te nie przedostają się do roślin, natomiast preparat Ema5 z wrotyczem skutecznie wypiera szkodniki glebowe, takie jak pędraki czy opuchlaki.

Kompozycje mikroorganizmów wchodzących w skład ProBio Emów są naturalną żywą substancją, nie modyfikowaną genetycznie, o silnym działaniu antyutleniającym, całkowicie przyjazną zdrowiu ludzi, zwierząt i roślin.

Ogólne zasady stosowania ProBio Emów

Zawsze kiedy rozpoczyna się wdrażanie ProBio Emów do uprawy, należy stopniowo ograniczać: nawożenie nawozami sztucznymi, stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, a także ograniczać syntetyczne dolistne zasilanie.

Kompozycje ProBio Emów stworzone są z żywych organizmów, które potrzebują pokarmu. Dlatego szczepienie mikroorganizmami jest szczególnie zasadne kiedy mamy materię organiczną do wymieszania z glebą. Im więcej więc kompostów i dodatków organicznych wprowadzimy do gleby tym lepszy będzie efekt działania preparatów. Świetnym pomysłem jest posianie nawozu zielonego i przekopanie go z jednoczesnym zastosowaniem ProBio Emów.

Aplikacja częsta, małymi porcjami mikroorganizmów jest lepsza, niż stosowanie dużych dawek jednorazowo.

Stosując kompozycje pożytecznych mikroorganizmów kierujemy się następnym kluczem

1) Przywracanie zdrowia gleby – zdrowa gleba wyda zdrową roślinę.

2) Wspieranie siły roślin zgodnie z okresami zwiększonego wysiłku:

– pękania pąka,
– kwitnienia,
– opadania zawiązków,
– owocowania,
– stres (przymrozki, ulewne deszcze, gradobicie, upały i susze, inwazje chorób i szkodników).

W przypadku gdy występuje wysokie zagrożenie wystąpienia w uprawie chorób bakteryjnych, wirusowych i/lub grzybowych, niezbędne jest zwiększenie odporności roślin i blokowanie dostępu patogenom. Uzyskamy to poprzez stosowanie EmFarma, EmFarma Plus i Ema5 w trakcie wzrostu roślin. Stosowanie Ema5 wspomaga działanie EmFarma i EmFarma Plus w tworzeniu bariery przed patogenami i szkodnikami.

W początkowej fazie wzrostu roślin zaleca się stosowanie EmFarma, a na starsze rośliny EmFarma Plus.

Woda używana z ProBio Emami nie może być chlorowana. Dobrze jest używać wodę deszczową, ze stawu czy rzeki. Jeśli nie mamy takiego dostępu to wodę chlorowaną należy odstawić na 48 godzin w otwartym pojemniku aby chlor odparował.

Opryskujemy rośliny do ich całkowitego zmoczenia od góry i spodu liści.

Podlewać i stosować opryski należy zawsze wieczorem, lub bardzo wcześnie rano, najlepiej gdy jeszcze jest rosa na liściach. Najlepsze efekty uzyskujemy stosując ProBio Emy w ogrodzie w aurze wilgotnej, pochmurnej, nawet w trakcie deszczu czy mżawki, w takie dni możemy stosować ProBio Emy w ciągu dnia. W okresach suszy i silnych upałów stosować ze zwiększoną ilością wody i tylko późnym wieczorem, najlepiej przed zastosowaniem nawilżyć ziemię. Pamiętaj, że promieniowanie UV jest zabójcze dla mikroorganizmów.

Optymalny zakres temperatur do stosowania ProBio Emów: +8ºC do +40ºC.

Coraz częściej stosuje się ProBio Emy przed lub natychmiast po ustąpieniu przymrozku. Skuteczniejsza jest wersja pierwsza.

Uszkodzenia roślin spowodowane ekstremalnymi zdarzeniami takimi jak: grad, przymrozek, susza, ulewne deszcze i uszkodzenia mechaniczne, zostaną szybciej zregenerowane po oprysku mikroorganizmami. Nie rozwiną się pleśnie, pęknięcia i uszkodzenia mechaniczne ulegają zabliźnieniu. W krytycznych sytuacjach zamarcia znacznych partii rośliny następuje szybkie wydanie odrośli z pąków śpiących, lub przybyszowych.

W pierwszym roku stosowania ProBio Emów, nie wszystkie zmiany będą natychmiast zauważalne, ponieważ gleba regeneruje się dosyć wolno. Jednakże osoby znające swój ogród, szybko zauważą dobre działanie pożytecznych mikroorganizmów.

Kompostowanie z ProBio Emami

Kompostowanie: wszelkie pozostałości roślinne (liście, korzenie, chwasty, skoszona trawa) i resztki kuchenne dokładamy do pryzmy kompostowej stopniowo podlewając ją roztworem EmFarmy Plus w ilości 1 litr na 1 m3 w rozcieńczeniu takim by wilgotność kompostu wynosiła 50-60%.

Zasada jest taka, że im więcej dodamy EmFarma Plus tym szybciej otrzymamy gotowy kompost. Przy zastosowaniu na wiosnę 1 litra na 1 m3 materii organicznej, kompost powinien być gotowy już na jesień. Kompostowanie za pomocą pożytecznych mikroorganizmów przebiega zupełnie inaczej niż tradycyjnie, bo w warunkach beztlenowych – nie można kompostu napowietrzać, dlatego też przykrywa się kompost czarną folią i ugniata. Co parę tygodni kompost ugniatać (deptać) ponieważ stopniowo zmniejsza swoją objętość a ważne jest by był ściśnięty, ugnieciony. Jesienią, gotowy kompost rozłożyć na ziemi, opryskać jeszcze roztworem EmFarma Plus w rozcieńczeniu 1 litr na 20 litrów wody, następnie wymieszać z ziemią tak by został przykryty. Musi być przykryty, ponieważ dzięki temu nie wyschnie, a mikroorganizmy nie zostaną zabite przez promienie UV i będą pracować dla dobra gleby.

Optymalnym rozwiązaniem jest wykonanie dwóch zagłębień, w których na przemian materia poddawana jest procesowi kompostowania. Po zakończeniu dostarczania materii do pryzmy najlepiej jest ją obłożyć warstwą ok. 10 cm gleby, dojrzałym kompostem lub jak wyżej czarną folią.

W zależności od składu materii, kompostowanie może trwać od ok. 10 tygodni do 6 miesięcy. Chcąc przyspieszyć proces kompostowania można zwiększać dawkę EmFarma Plus nawet do 10 litrów/1 m³ pamiętając o wymaganej wilgotności. Bardzo dobrym dodatkiem do kompostu są resztki kuchenne (kości należy mocno rozdrobnić), piasek, trociny z kuwet, trociny, obornik i inne resztki organiczne. Nie należy obawiać się kompostowania chorych pozostałości roślinnych. Kompostowana materia organiczna poddawana jest procesom fermentacji bakterii kwasu mlekowego. Ten rodzaj fermentacji znany jest z naturalnych silnych właściwości sterylizujących lecz nie wyjaławiających z obecności pożytecznej mikroflory. Przypomnijmy sobie wyjątkową wartość zdrowotną torfu, który jest też pochodną procesów fermentacji.

Pamietaj: pryzmę należy dobrze ugnieść i nie napowietrzać!

Do kompostowania odpadów kuchennych i innych odpadów organicznych szczególnie skuteczne jest dodanie Bokashi ProBiotics. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadków należy posypać Bokashi ProBiotics w taki sposób, żeby cała powierzchnia dokładanych odpadów była dokładnie obsypana, a na końcu wszystko ugnieść. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy i poprawi skład odpadów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi ProBiotics są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.

Zalety kompostowania z ProBio Emami w porównaniu z klasycznym kompostowaniem:

+ nie trzeba, wręcz nie wolno, go napowietrzać przez mieszanie,

+ możliwość dodawania do kompostu nadpsutych i chorych odpadków.

Trawnik z ProBio Emami

Dzięki regularnemu podlewaniu trawników roztworem EmFarma Plus zauważy się jego szybszy wzrost, soczystą zieleń, obniżenie kwasowości co zlikwiduje mech, szybszą regenerację i zwiększoną masę korzeniową. Trawniki zlokalizowane pod drzewami wymagają szczególnej uwagi. Najlepiej zrobić dobry kompost z ProBio Emami i nawozić nim trawnik 2 razy do roku rozrzucając kompost tak, by na trawniku zalegała jego cienka warstwa.

Szczególnie ważnym zabiegiem do kondycjonowania trawników jest 2-3 krotne stosowanie w ciągu sezonu ProBio Pudru w ilości 300 g/ 100 m2 = 1ar.

Podlewanie/ opryskiwanie trawnika: 300 ml EmFarma Plus w 15 litrach zdrowej wody/ 100 m2 = 1 ar. Zabieg powtarzać co 3 tygodnie. Doskonałe efekty daje oprysk EmFarma Plus po rozsianiu ProBio Pudru i Bokashi ProBiotics. Zasadniczo powinno się stosować 200 g Bokashi ProBiotics na 1 m2 w sezonie.

W przypadku pojawienia się na trawniku pędraków należy wykonać oprysk w ilości 200ml Ema5 z wrotyczem w 10 litrach wody na 100 m2 = 1 ar. Zabieg wykonać po skoszeniu trawy i najlepiej w czasie deszczu. Jeżeli jest sucho, to przed opryskiem podlać trawnik wodą. Ważne jest by preparat wniknął w ziemię do ok. 5 cm głębokości. Zabieg powtarzamy min. 3 razy.

Przechowywanie plonów z ProBio Emami

Pomieszczenie do przechowania opryskujemy/ zamgławiamy 10% roztworem EmFarmy, dwukrotnie w odstępie 3 dni. Dzięki temu, pożyteczne mikroorganizmy wyprą ze środowiska te chorobotwórcze i zapewnią warzywom lepsze warunki do przechowania. Jeśli nawet plony będą porażone przez chorobę przed ich składowaniem, choroba nie rozprzestrzeni się a zarażony produkt wyschnie. Z kolei plony zamgławiamy roztworem max. 5%  i  umieszczamy w pomieszczeniu do przechowania.

PRZECHOWYWANIE ProBio Emów:

Optymalna temperatura przechowywania: 12 – 15 ºC.

Miejsce zacienione – promienie ultrafioletowe szkodzą mikroorganizmom.

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Produkty ProBiotics Polska:

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.