Biohumus/ kompost koprolitowy/ wermikompost

– to odchody dżdżownicy kompostowej (Eisenia fetida (Sav.)) uzyskiwane powermikompost, biohumus przetworzeniu substancji organicznej (t.j. obornik, torf, odpady z rzeźni lub przetwórni owocowo-warzywnych, papier, wysłodki, trociny, osady ze ścieków) w specjalnych łożach.

Biohumus cechuje się szczególnie korzystnymi właściwościami w porównaniu z kompostem otrzymanym metodami tradycyjnymi. Zawiera duże ilości enzymów i mikroorganizmów związanych z metabolizmem dżdżownic, poza tym, w tak przerobionych substancjach organicznych znacznie wzrasta ilość makroelementów (fosforu, potasu, wapnia i magnezu), natomiast toksyczne związki metali ciężkich przekształcane są w trudno przyswajalne przez rośliny połączenia tych metali. Wprowadzenie takiego kompostu do gleby pobudza jej życie biologiczne, ma to szczególne znaczenie dla gleb, które utraciły zdolności samooczyszczania się wskutek skażeń. Szczególne znaczenie ma w ogrodnictwie, gdyż łagodzi stresy przy przesadzaniu roślin, przeciwdziała szkodom powodowanym przez agrofagi (niepożądane organizmy: patogeny, szkodniki, chwasty) oraz poprawia jakość plonów. Tworzy nawóz żywy, a przy tym inteligentny.

wermikompost, biohumusDżdżownice, trawiąc podłoże, nasycają je mikroorganizmami namnażanymi w ich przewodach pokarmowych. Mikroorganizmy te z kolei mają pozytywny wpływ na rozwój roślin, traktując je jak swojego gospodarza – dbają aby roślina miała się dobrze. Cechą wermikomostu jest nie tylko mnogość zawartych w nim bakterii ale też ich różnorodność. Niektóre bakterie pozyskują pierwiastki chemiczne z atmosfery po to, by przekazać je roślinie, albo związują pierwiastki będące w nadmiarze ażeby nadmiar ten nie skutkował szkodą w roślinnej wegetacji – tak zwanym spaleniem. Inne zawarte w biohumusie bakterie rozkładają się po to, aby stać się pokarmem. Mikroorganizmy te są przy tym przyjazne dla człowieka i świata roślin. Ważnym czynnikiem wpływającym na walory biohumusu jest jego obojętność chemiczna. Przypuszcza się, że obojętność chemiczna (pH 6,5 – 7,5) ma istotny wpływ na odporność roślin na czynniki chorobotwórcze o podłożu bakteryjnym. Przyjazne mikroorganizmy namnażane przez dżdżownice wypierają bakterie chorobotwórcze.

Wermikultura jest technologią uszlachetniającą przetwarzane substancjewermikompost, biohumus organiczne poprzez wpływ na szybkie zanikanie zapachu gnicia, powstawanie trwałej struktury gruzełkowatej, poprawiającej warunki wzrostu roślin, czy podwyższenie w przerabianym podłożu poziomu składników pokarmowych. Wermikompost jest nawozem bezpiecznym w użyciu i nieprzedawkowanym. Wermikompost może być wytwarzany przy udziale kilku gatunków dżdżownic. Najlepiej do tego celu nadaje się dżdżownica kalifornijska (Eisenia fetida) zwana w Polsce Red hybrid of California., która w porównaniu z innymi gatunkami wyróżnia się dużą aktywnością przy przerabianiu podłoża przejawiając tą aktywność przez cały rok, najkrótszym okresem rozwoju i największym współczynnikiem rozmnażania.

WERMIKOMPOST = dobrostan roślin – przepis na cały rok

Producent zapewnia, że wystarczą 4 zabiegi z użyciem wermikompostu by utrzymać ogród w zdrowiu i bujnym wzroście. Oto co zaleca:

1) Oprysk (zlanie roślin) Wspomagiem na początku sezonu (marzec/ kwiecień) by wyeliminować patogeny i dodatkowo stymulować ich rozwój.

2) Oprysk lub podlanie roślin Eko-użyźniaczem ok. 1 miesiąc po pierwszym zabiegu

3) Ponowny oprysk lub podlanie roślin Eko-użyźniaczem w drugiej połowie sezonu (lipiec – sierpień).

4) Oprysk (zlanie roślin) Wspomagiem na koniec sezonu (wrzesień – październik) by przygotować rośliny do zimy i zabezpieczyć je przed patogenami. 

Produkty na bazie wermikompostu:

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.