nasionaNasiona, w okresie od ich wysiewu do wschodu, narażone są na patogeniczne mikroorganizmy glebowe w postaci bakterii i grzybów oraz na larwy szkodników uszkadzających kiełki i siewki. Chcąc zabezpieczyć plony warto jest zaprawić nasiona przed wysiewem. I tutaj natura przychodzi nam z pomocą. Istota zaprawiania polega na równomiernym pokryciu nasion poprzez np. ich moczenie w zaprawie.  Zasada ogólna: małe nasiona moczymy ok 30 min, duże nasiona – 2-3 godziny, chyba że producent lub przepis mówi inaczej.

Zacznijmy od gotowych preparatów:

Nadmanganian potasu: moczenie  nasion min. 20 minut w roztworze 0,03 – 2 %. Zabezpiecza to nasiona przed bakteriami.

Domowe sposoby

Wywar z gałęzi czeremchy: zalać wrzątkiem posiekane gałęzie, gotować 30 min, ostudzić i moczyć nasiona przez 12-14 godzin.

Napar z rumianku: 15 g suszu/ 1 l wody, moczyć przez 30 min.

Wyciąg ze świeżych ząbków czosnku: 20 g rozdrobnionych ząbków czosnku zalać 1 l wody, pozostawić na 24 godziny.