Parch wywoływany jest przez grzyb Venturia inaequalis. Grzyb ten poraża wszystkie nadziemne i niezdrewniałe części jabłoni. Objawy parcha widoczne są głównie na liściach i owocach, patogen jednakże potrafi infekować również: ogonki liściowe, kwiaty, szypułki owoców, pędy i pąki. Infekcja podobnie wygląda na gruszach.

parch-jabloni-liścieNa wierzchniej stronie liści, tworzą się ciemnooliwkowe plamy pokryte aksamitnym nalotem. Plamy są przeważnie okrągłe i mogą być różnej wielkości. W warunkach sprzyjających rozwojowi grzyba, plamy mogą się ze sobą zlewać, tworząc znaczne powierzchnie nekrotyczne. Przy silnym porażeniu tkanka liścia ulega deformacji i wykrusza się. Porażone liście przedwcześnie opadają.

parch-jabloni-owocNajgroźniejsze jest porażenie zawiązków owoców. Objawy parcha na owocach to ciemne, okrągłe plamy, w których obrębie skórka ulega nekrozie. Roślina broniąc się przed nadmierną utratą wody tworzy w tych miejscach warstwę korka, będącą swoistą blizną. W przypadku infekcji owoców powstają na nich niewielkie, strupowate plamy. Porażonych jabłek nie można jeść!.

Jabłonie porażane są najczęściej na wiosnę przy dużej wilgotności powietrza (po deszczach). Uwalniane zarodniki mogą być przenoszone z prądem powietrza na duże odległości (do kilkuset metrów). W Polsce wysiew zarodników trwa od początku wiosny do końca czerwca. Najbardziej intensywne uwalnianie zarodników przypada w fazie rozwoju różowego pąka oraz kwitnienia jabłoni.

Jak chronić drzewa przed parchem jabłoni i gruszy?

W ekologicznej uprawie najważniejsza jest prewencja. Po pierwsze wybieramy odmiany odporne na parcha. Nie czekamy na pojawienie się choroby i od samego początku dbamy o zdrową i odżywczą glebę, dzięki której drzewo będzie mogło się rozwijać w optymalnych warunkach, przez co będzie silniejsze i odporniejsze na choroby i szkodniki. Prewencja, to również opryski ekologicznymi preparatami, które wesprą naturalną barierę ochronną drzewa, oraz zniszczą w zarodku wykluwające się choroby. Parcha i mączniaka jabłoni zwalczamy głównie w czasie od fazy zielonego pąka do momentu kwitnienia. Zabiegi stosować najlepiej co 7 dni lub jak zaleca producent wybranego preparatu. W ekologicznej walce z patogenami bardzo ważne jest eliminowanie źródła infekcji – jesienią więc (lub wczesną wiosną) starannie wygrabiamy opadłe liście oraz owoce, które palimy, zakopujemy głęboko lub jeszcze jesienią, przed opadnięciem liści opryskujemy 5% mocznikem lub pożytecznymi mikroorganizmami (EmFarma Plus) 

Zdjęcia parcha jabłoni na google.pl

Do takiej prewencji polecamy:

 

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.