Mikoryza to świetne rozwiązanie matki natury na lepsze przystosowanie się roślin. Jest to powszechnie występujące zjawisko współżycia i współistnienia pomiędzy żywymi komórkami korzeni roślin (rhiza) a niepatologicznymi grzybami naturalnie zasiedlającymi glebę (myces). Stąd pochodzi nazwa tego zjawiska: myces + rhiza.  Grzyby mikorytyczne są niezbędne roślinie do życia. Oplatają i wrastają w głąb korzeni ułatwiając roślinie pobieranie składników pokarmowych z gleby (zwłaszcza fosforu i potasu), substratów witaminowych i hormonów wzrostu. Chronią roślinę przed chorobami, grzybami chorobotwórczymi oraz negatywnymi skutkami oddziaływania czynników klimatycznych (np. susza).

Prawidłowo rozwinięta mikoryza ma duże znaczenie dla wzrostu, zdrowia oraz odporności roślin na choroby i szkodniki. Jak istotne dla roślin jest zjawisko mikoryzy świadczy ilość grzybów i bakterii zawarta w naturalnym próchniczym podłożu. W zaledwie garści takiej próchniczej gleby znajduje się około 100 milionów grzybów i około 125 milionów bakterii niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin.

Mikoryza jest zjawiskiem naturalnym, niestety często niszczonym i osłabianym w ogrodach i szkółkach poprzez stosowanie nawozów syntetycznych (zwłaszcza dużych dawek azotu, fosforu) oraz środków grzybobójczych (fungicydów). W celu odbudowania mikoryzy i dbania o jej rozwój warto stosować kompost, regularnie spulchniać glebę, tam gdzie jest to możliwe uprawiać rośliny na nawozy zielone, ściółkować glebę.

Dobrym i skutecznym sposobem jest również zastosowanie dedykowanych szczepionek mikoryzowych, aplikowanych bezpośrednio do strefy korzeniowej roślin. Jest to najbardziej naturalna i zarazem przyjazna środowisku metoda wspomagania wzrostu i zdrowotności roślin użytkowych i ozdobnych

kup szczepionki

 

Szczepionki te zawierają dobrze rozwinięte grzybnie izolowane zarówno z owocników jak i z korzeni roślin. Oferowane przez nas preparaty mikoryzowe firmy Mykoflor, przeszły wiele etapów różnych doświadczeń, wdrożeń i ulepszeń, dzięki czemu zawierają możliwie najlepsze typy grzybów, odpowiednio dobranych do roślin. Przygotowane są w postaci wodno-żelowej zawiesiny żywej grzybni, w wygodnej butelce z aplikatorem lub w formie sypkiej, zawierającej wysuszone i uśpione strzępki grzybów endomikoryzowych (trawniki, kwiaty i warzywa). Zaleca się zużycie preparatu żelowego w całości po jego otwarciu, a jeżeli konieczne jest rozłożenie w czasie, to nie powinno trwać to dłużej niż ok. 2 tygodnie pod warunkiem przechowania w chłodzie (temperatura +1 do +10 C). Producent deklaruje zawartość min. 100 jednostek propagacyjnych (fragmentów strzępek grzybni) w 1 ml szczepionki.

Najlepiej jest zastosować szczepionkę mikoryzową na „goły korzeń” czyli wówczas gdy sadzimy rośliny zarówno do donic jak i podczas wysadzania roślin do gruntu, mocząc korzenie w szczepionce. Sposób drugi to aplikacja szczepionki w strefie młodych korzeni roślin już rosnących w gruncie. 

Raz zastosowana szczepionka wystarcza na całe życie rośliny! Pod warunkiem nie zniszczenia jej przez zbyt duże dawki fungicydów i nawozów syntetycznych tzw. sztucznych.

Grzyby mikoryzowe są w mocy poprawić jakość a również i ilość plonu. Przykładowo maliny zaszczepione mikoryzą smakują i pachną jak te z lasu, ponieważ szczepionka zawiera grzyby, które naturalnie zasiedlają korzenie malin leśnych.

Badania przeprowadzone na plantacji borówek zaszczepionych mikoryzą wykazały, że owoce mają więcej tych składników, które decydują o ich zdrowotnych walorach (antocyjany, związki fenolowe i witamina C) w porównaniu z krzewami bez mikoryzy. Zauważono również różnice w smaku a także w wielkości owoców na plus tych zmikoryzowanych.

W przypadku papryki, stwierdzono wzrost wysokości i masy części nadziemnych roślin oraz masy systemu korzeniowego, wyższą zawartość chlorofilu w liściach, większy plon oraz większe owoce w porównaniu z obiektem kontrolnym bez mikoryzy.

 

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.