Mikoryza to świetne rozwiązanie matki natury na lepsze przystosowanie się roślin. Jest to powszechnie występujące zjawisko współżycia i współistnienia pomiędzy żywymi komórkami korzeni roślin (rhiza) a niepatologicznymi grzybami naturalnie zasiedlającymi glebę (myces). Stąd pochodzi nazwa tego zjawiska: myces + rhiza.  Grzyby mikorytyczne są niezbędne roślinie do życia. Oplatają i wrastają w głąb korzeni ułatwiając roślinie pobieranie składników pokarmowych z gleby (zwłaszcza fosforu i potasu), substratów witaminowych i hormonów wzrostu. Chronią roślinę przed chorobami, grzybami chorobotwórczymi oraz negatywnymi skutkami oddziaływania czynników klimatycznych (np. susza). Dzięki swojej niesamowitej zdolności łączenia się z korzeniami roślin, mikroskopijne włókna mikorytyczne zwiększają powierzchnię chłonną korzeni nawet kilkaset razy. Ponadto sięgają do zasobów wody i składników pokarmowych, które były poza zasięgiem rośliny, poprawiając wzrost i odżywienie. A co bardzo istotne – raz połączone z rośliną, pozostają z nią na całe jej życie.

Prawidłowo rozwinięta mikoryza ma duże znaczenie dla wzrostu, zdrowia oraz odporności roślin. Jak istotne dla roślin jest zjawisko mikoryzy świadczy ilość grzybów i bakterii zawarta w naturalnym próchniczym podłożu. W zaledwie garści takiej próchniczej gleby znajduje się około 100 milionów grzybów i około 125 milionów bakterii niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin.

Mikoryza jest zjawiskiem naturalnym, niestety często niszczonym i osłabianym w ogrodach i szkółkach poprzez stosowanie nawozów syntetycznych (zwłaszcza dużych dawek azotu, fosforu) oraz środków grzybobójczych (fungicydów). W celu odbudowania mikoryzy i dbania o jej rozwój warto stosować kompost, regularnie spulchniać glebę, tam gdzie jest to możliwe uprawiać rośliny na nawozy zielone, ściółkować glebę.

Dobrym i skutecznym sposobem jest również zastosowanie dedykowanych szczepionek mikoryzowych, aplikowanych bezpośrednio do strefy korzeniowej roślin. Jest to najbardziej naturalna i zarazem przyjazna środowisku metoda wspomagania wzrostu i odporności roślin użytkowych i ozdobnych

na zdjęciu: działanie mikoryzy

kup mikoryzę

 

na zdjęciu: logo SymbiomGotowe mikoryzy zawierają dobrze rozwinięte grzybnie wyizolowane z korzeni najzdrowszych roślin dziko rosnących. Oferowane przez nas preparaty mikoryzowe firmy Symbiom, przeszły wiele etapów różnych doświadczeń, wdrożeń i ulepszeń, dzięki czemu zawierają możliwie najlepsze typy grzybów, odpowiednio dobranych do roślin. Przygotowane są w postaci sypkiej, z której samemu robi się żel do maczania korzeni lub stosuje na sucho mieszając z podłożem.

Najlepiej jest zastosować oferowaną mikoryzę na „goły korzeń” czyli wówczas gdy sadzimy rośliny zarówno do donic jak i podczas wysadzania roślin do gruntu, mocząc korzenie w przygotowanym żelu. Sposób drugi to aplikacja mikoryzy w strefie młodych korzeni roślin już rosnących w gruncie. 

Raz zastosowana szczepionka wystarcza na całe życie rośliny! Pod warunkiem nie zniszczenia jej przez zbyt duże dawki fungicydów i nawozów syntetycznych tzw. sztucznych.

 

Zalety stosowania mikoryzy SYMBIOM:
  • rozwój dużej ilości mniejszych korzeni, które tworzą gęstą sieć,
  • znacząca poprawa pobierania mikro i makro elementów z gleby,
  • podniesienie odporności roślin,
  • większy procent przyjęć przy przesadzaniu,
  • zwiększona odporność pąków na mróz,
  • wydłużenie międzywęźli łozy, pogrubienie łozy, powiększenie blaszki liściowej,
  • szybsze drewnienie łozy, podniesiona mrozoodporność,
  • efektywniejsze tworzenie kwiatów i owoców, wyższa wydajność plonowania, 
  • rośliny uprawiane w gruncie zapuszczają korzenie znacznie głębiej, przez co są mniej podatne na suszę,
  • szybsze dojrzewanie, 
  • bardziej wyrazisty i esencjonalny smak i zapach, 
  • lepsze formowanie owoców, które są większe i zdrowsze, 
  • większy plon z hektara, 
  • znaczące polepszenie parametrów przetwórczych owoców, zawartość cukrów większa o 10 – 15 %, 
  • zawartość polifenoli i antocyjanów w owocach większa do 15%, 
  • zawartość aminokwasów większa nawet o 200%,
  • zawartość pektyn w owocach większa o 40%, 
  • kluczowy wpływ na jakość jądra orzecha włoskiego – grzyby mikoryzowe udostępniają 70% więcej fosforu z gleby.

 

 

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.