Olej rzepakowy 950ml nierafinowany

olej

olej rzepakowy11,00 złkup

Powstaje ze starannie wyselekcjonowanych ziaren rzepaku metodą tłoczenia na zimno.

Coraz częściej mówi się, że olej rzepakowy jest najzdrowszy spośród wszystkich olejów roślinnych.

Oferowany olej rzepakowy to:

– bogate źródło witaminy A, E i K,

– obecność Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) linolowego i linolenowego,

zrównoważony stosunek NNKT 2:1 (kwasy omega-6 : omega-3),

– wysoka zawartość kwasu oleinowego,

– najniższa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Rzepak użyty do produkcji oleju pochodzi z własnych pól producenta. Jest to odmiana bezerukowa. Z informacji zdobytych przez nas wiemy, że do uprawy rzepaku producent stosuje pożyteczne mikroorganizmy. Dzięki temu stosowanie chemii redukowane jest do niezbędnego minimum, co przedkłada się na wysoką jakość oleju oraz zdrowsze środowisko. Istotne również jest to, że rzepak nie jest roundup’owany w żadnym okresie uprawy.

oleje - porównanieDla porównania, zrobiliśmy zdjęcie oferowanego oleju obok oleju znanej marki. Na pierwszy plan rzuca się w oczy różnica kolorów. Kolejne różnice zauważalne podczas stosowania:

– jest bardzo gęsty i bardzo tłusty, dlatego stosuj go w dawce 3 krotnie mniejszej niż ten  „standardowy”,

– ma smak, jest to smak rzepaku, osoby w wieku mocno dojrzałym, po jego spróbowaniu, przypominają sobie czasy własnego dzieciństwa,

– nie przypala się na patelni podczas dłuższego smażenia,

– ciasto upieczone z nim w składzie ma smak orzechowy (tak mówią degustatorzy).

Warto spróbować również:

Olej słonecznikowy 0,5l

Pytanie Klienta:

„witam. jestem pszczelarzem – jak wszyscy pszczelarze może przeczulonym na temat chemii i ekologii . mam pytanie czy rzepak uprawiany w waszym regionie jest jakoś inaczej traktowany niz u nas ( nie jest modyfikowany GMO) powiem tak- mam pasiekę i mieszkam w rejonie gdzie uprawia sie rzepak ale odnośnie stosowanej ilosci chemii to „głowa boli ‚ opryski -na szkodniki ,chwasty, i równe dojrzewanie !!! randup -tuż przed omłotem , i potem piszą o zdrowym oleju rzepakowym. Ja osobioście uważam że gdyby komuś zależało przeprowadzić badania nasion rzepaku zaraz poKOMBAJNIE’ to pokazała by sie cała tablica Mendelejewa. W rodzinie staramy sie żywić w miarę zdrowo. Pyłku z rzepaku nie odbieram choć jest go w nadmiarze. kupuję z terenów górzystych . Byłbym stałym kupcem niewielkich ilości tego oleju gdyby był on naprawdę w MIARĘ EKOLOGICZNY – proszę o szczerą odpowiedź. 
Krzysztof -Małopolska”

Odpowiedź producenta:

Faktem jest, że rzepak jest rośliną, która przyjmuje chyba najwięcej oprysków. My z racji, że dbamy o nasz surowiec, pryskamy rzepak przede wszystkim EM-ami (Efektywne Mikroorganizmy). Stosujemy je już od jakichś 7 lat i oprysk jest zarówno na glebę jak i na roślinę. To pomaga nam zmniejszyć do koniecznego minimum stosowanie środków ochrony roślin i nawozów. Z racji, że stosujemy na wszystkich naszych polach obornik, możemy zminimalizować stosowanie nawozów azotowych, a fosforowych i potasowych nie używamy w ogóle. Rośliny są zdrowsze i bardziej odporne np. na przymrozki, a dodatkowo plony są większe. 

Nie używamy też w ogóle roundapu, bo nie mamy takiej potrzeby. Nasz kombajn bez problemu zbiera rośliny, które są zielone (zarówno rzepak, len i wszystkie zboża). W razie dużej wilgotności nasion rzepaku, w celu uniknięcia zapleśnienia suszymy ciepłem nasiona zaraz po zbiorze.

Naszym zdaniem bliżej nam do ekologii niż do masowej produkcji. Wysoką jakość surowców (rzepaku, lnu i zbóż) gwarantujemy swoim nazwiskiem, a że jesteśmy małą rodzinną firmą, nie możemy pozwolić sobie na wpadki. 

Pozdrawiam, Iwona Łącz

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.