Olej słonecznikowy 0,5l7,30 zł kup

Powstaje ze starannie dobranych ziaren słonecznika metodą tłoczenia na zimno.

Ma wyśmienity smak nasion słonecznika, jest idealny do sałatek.

Charakteryzuje się:

– najwyższą zawartością witaminy E wśród wszystkich olejów roślinnych,

– wysoką zawartością kwasu linolowego,

– jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – LA – omega-6,

– posiada właściwości odkażające, lecznicze i przeciwzapalne (kuracja ssania oleju).

Czy wiesz, że?

Olej słonecznikowy, tak jak m.in. oleje z pestek dyni, krokoszowy, z wiesiołka, z ogórecznika, to oleje typu omega-6. „Po spożyciu olejów typu omega-6 organizm wytwarza substancję silnie przeciwzapalną (PGE1) w ilości niezbędnej dla organizmu, która ma właściwości obniżania ciśnienia krwi, działa przeciwzakrzepowo, sprzyja powstawaniu enzymów hamujących szkodliwe działanie innego metabolitu tego tłuszczu czyli kwasu arachidonowego. Oleje roślinne omega-6 mają większe znaczenie dla nas niż omega-3. Stanowią one większość puli tłuszczów z jakich zbudowane są nasze tkanki. Ich spożywanie powoduje łatwiejsze natlenienie naszych komórek i m.in w ten sposób zapobiegają nowotworom. Ich umiejętne spożywanie jest niezwykle pomocne w odchudzaniu.

Ostatnio uważa się, że stosunek dostarczonych dla organizmów tłuszczów omega-6 do omega-3 powinien być jak 2:1.” dr Danuta Myłek „Od lekarza do kucharza” http://www.danutamylek.pl/ksiazka.html

Dzięki zastosowaniu tłoczenia na zimno olej utrzymuje swój oryginalny charakter pod względem barwy, przejrzystości, smaku i zapachu. Najistotniejsze jest to, iż wszystkie komponenty takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytyna i mikroelementy pozostają w stanie niezmienionym.

Technologia tłoczenia na zimno.
Tłoczenie oleju technologią „na zimno” może być wykonywane jako jedno lub dwuetapowe. Surowiec (rzepak, słonecznik, len itp.) w chwili przesuwania się wzdłuż wału prasy uzbrojonego w ślimak o zarysie stożka, poddawany jest naciskom w wyniku czego olej znajdując ujście pomiędzy cedzidłami prasy, zostaje wyciśnięty z nasion. Pozostałość zwana wytłokiem (makuchem), posiadająca w swojej masie pozostałość oleju, poddawana jest na gardzieli prasy kruszeniu i w postaci nieregularnych płatów opuszcza prasę. Makuchy są doskonałym wysokobiałkowym komponentem mieszanek paszowych. Olej zgromadzony w kaskadzie, ulega wstępnemu osadzaniu, a następnie pompowany do zbiorników sedymentacyjnych, gdzie następuje proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania sił grawitacji (oliwa sprawiedliwa na wierzch wypływa).

Warto spróbować również:

Olej rzepakowy

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.