Wykorzystywanie ekologicznych produktów naturalnego pochodzenia w codziennym życiu to bardzo popularny trend ostatnich lat. Zwykłe kuchenne przyprawy i dodatki mogą spełniać zupełnie inne role niż te tradycyjnie im przypisane, czyniąc nasze życie bliższym naturze i zdrowszym. Jednym z takich składników obecnych w większości domowych kuchni jest kwasek cytrynowy. Podpowiadamy do czego można go użyć poza gotowaniem.

Kwasek cytrynowy jako ekologiczny środek do sprzątania

Większość dbających o ekologię osób zna naturalne sposoby na zachowanie czystości i higieny w domu, a najpopularniejszym z rozwiązań jest zastosowanie octu czy sody oczyszczonej. Również doskonałym pomocnikiem w codziennej dbałości o dom jest kwasek cytrynowy do sprzątania, co jest zasługą jego właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych w połączeniu z łatwą dostępnością i niską ceną produktu. W pierwszej kolejności można przeprowadzać odkamienianie kwaskiem cytrynowym czajnika, jak również różnych innych domowych urządzeń, takich jak ekspres do kawy. Zastosujemy także kwasek cytrynowy do czyszczenia pralki. Kwasek cytrynowy będzie również sprzymierzeńcem naszych naczyń – zarówno zastawy stołowej, kubków czy szklanek, domywając nalot z kamienia, a także osady po kawie i herbacie, jak i przypalonych garnków. A jeśli korzystamy ze zmywarki, to jedna łyżeczka kwasku pozwoli pozbyć się zacieków, a przy okazji dodać świeżego zapachu zmywaniu. W przypadku pralki zaś, nie chodzi jedynie o odkamienianie tego urządzenia, ponieważ kwasek cytrynowy można dodawać do prania, jako wzmacniacz tradycyjnych środków piorących, który dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i nadaje praniu piękny zapach. Najlepiej jednak, ze względu na jego właściwości wybielające, stosować go w przypadku prania białych rzeczy. Te właściwości wybielające produktu można z powodzeniem także wykorzystać gdy zachodzi konieczność domycia mocno zabrudzonych dłoni, w tym z plamami po burakach, jagodach czy smarach. Natomiast rozpuszczone trzy łyżeczki kwasku w niewielkiej ilości wody, wstawione na kilka minut do włączonej mikrofali pomogą w łatwy sposób usunąć zabrudzenia i tłuszcz z wnętrza urządzenia.

Kwasek cytrynowy w ogródku przydomowym i na podwórku

Ciekawym i nadal mało znanym zastosowaniem kwasku cytrynowego jest ogrodnictwo, a w szczególności – warzywnictwo, ponieważ przygotowany na jego bazie roztwór wodny nadaje się doskonale do podlewania pomidorów czy ogórków. Kwasek cytrynowy do podlewania pomidorów stanowi doskonałe lekarstwo dla nawet najbardziej słabych krzewów warzywnych. Taki rodzaj naturalnego nawozu odżywia rośliny, przyspiesza ich wzrost, a także pobudza metabolizm. Wspiera rośliny wykazujące niedobory fosforu i potasu, ułatwiając im absorbowanie tych substancji z gleby, przy okazji poprawiając także przyswajanie innych minerałów, jak wapń czy żelazo. Dodatkowym atutem stosowania w warzywnictwie kwasku cytrynowego do podlewania ogórków czy pomidorów jest ochrona przed niektórymi chorobami, jak np. zgnilizna wierzchołkowa wynikające ze zbyt małej podaży wapnia.