Jęczmień to znane od dawna zboże, które wykorzystywane jest m.in. w browarnictwie. Okazało się, że również młody jęczmień, który ma kolor zielony, to doskonały składnik pokarmowy o szerokim zastosowaniu i właściwościach szczególnie pożądanych w przypadku wszelkich diet i przez osoby prowadzące zrównoważony tryb życia, z posiłkami bogatymi w substancje naturalne, roślinnego pochodzenia. Jak zatem najlepiej spożywać młody zielony jęczmień w proszku i co może nam dać wprowadzenie go do diety? O tym w poniższym artykule.

Rodzaje jęczmienia i formy jego produktów

Jęczmień młody zielony w proszku to znany od wieków jęczmień zwyczajny, ale zebrany w chwili, gdy jego łodygi są jeszcze zielone, w okresie od tygodnia do miesiąca od rozpoczęcia kiełkowania. Zawiera prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, a dostępny jest zarówno w formie tabletek, jako suplement diety, jak i w postaci proszku. To właśnie ostatnia z form jest najbardziej polecaną postacią tego zboża, ponieważ nie zawiera żadnych dodatkowych substancji (jak konserwanty) poza sproszkowaną trawą jęczmienną. A to gwarantuje, że otrzymany produkt jest w stu procentach naturalny. Inną metodą pozyskiwania młodego jęczmienia zielonego w proszku jest odparowywanie uprzednio wyciśniętego z łodyg soku. Taki wariant proszku ma wyższą zawartość witamin.

Prozdrowotne działanie młodego jęczmienia zielonego proszek

Jęczmień młody w proszku zielony należy to kategorii tzw. superfood czyli produktów zawierających bardzo duże ilości korzystnych dla zdrowia składników. W przypadku zielonego młodego jęczmienia w proszku chodzi o składniki różnego typu. W pierwszej kolejności jest to chlorofil, który wpływa korzystnie na odporność, a także skraca czas gojenia się ran. Do tego dochodzi szeroki wachlarz witamin i minerałów. Zawarte w nim witaminy A, B, C, E czy K oraz magnez, potas czy sód pozwalają na uzupełnianie niedoborów tych substancji w ludzkim organizmie w sposób w pełni naturalny, a zatem bezpieczny. To z kolei wprowadza organizm w stan równowagi wewnętrznej i poprawia samopoczucie. Szczególnie docenianym działaniem jęczmienia młodego zielonego w proszku jest wspieranie odchudzania, ponieważ normuje on poziom cukru we krwi, ale również zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości korzystnie wpływające na przebieg diet odchudzających. Dzięki zawartości wspomnianych wcześniej substancji, daje on również zastrzyk energii porównywalny do picia kawy, ale zdrowy, bo bez kofeiny. Zatem jak stosować młody zielony jęczmień w proszku? Najprościej z proszku przygotować napój z jednej do dwóch łyżeczek zalanych wodą lub sokiem, ale można go również dodawać do różnego typu koktajli owocowych. Bez względu na to, jaką formę podania wybierzemy należy pamiętać, aby nie nakładać i nie mieszać jęczmienia w proszku za pomocą metalowej łyżeczki, ponieważ powoduje to zachodzenie reakcji chemicznych i utratę właściwości odżywczych jęczmienia.