NAWOZY ZWIERZĘCE

Obornik to nawóz o najbardziej wielostronnym działaniu. Stosując go wprowadza się do gleby nie tylko substancje organiczne tworzące próchnicę, lecz również podstawowe składniki pokarmowe (azot, potas, fosfor, wapń, magnez) i mikroelementy (bor, mangan, molibden, miedź, żelazo, siarka). Obornik obfituje w drobnoustroje, rozkładające w glebie związki organiczne na składniki dostępne dla roślin, przy czym wydzielają się duże ilości dwutlenku węgla. Ponadto, obornik wpływa odkwaszająco na glebę.

Krowieniec (obornik bydlęcy/ obornik krowi) uznawany jest przez ekogospodarzy za obornik ciepły i polecany jest pod uprawę warzyw. Płynny nawóz bydlęcy: beczkę napełniamy w ¼ nawozem i w ¾ wodą, pozostawiamy bez   pokrywy na kilka tygodni, co jakiś czas mieszając. Po zakończeniu spieniania się preparatu (fermentacji) jest gotowy do użycia w rozcieńczeniu z wodą w rozcieńczeniu 1:10.

Obornik koński (stajenny) jest również obornikiem ciepłym, nawet bardzo ciepłym i też polecanym do warzyw. Najlepszy nawóz pochodzi z miejsc, gdzie konie trzymane są na słomie. Szkoły jeździeckie i stadniny mają duże ilości tego obornika i często sprzedają go stosunkowo tanio z własnym dowozem. Płynny nawóz robimy tak samo jak z obornika bydlęcego.

Obornik ptasi np. drobiowy, gołębi,  zawiera więcej azotu i wapnia niż powyższe, dlatego świetnie nadaje się jako aktywator kompostowania. Do dokarmiania roślin warto jest stosować go w formie płynnej po przefermentowaniu: 1 – 1,5 kg nawozu zalać 10 litrami wody i czekać kilka tygodni do zakończenia fermentacji. Do podlewania roślin rozcieńczyć w stosunku 1:10 – 1:20. Pryzmę kompostową można podlewać bez rozcieńczenia. Hodowcy gołębi często są radzi, kiedy mogą oddać lub odsprzedać ptasie odchody z gołębników.

UWAGA – Świeży obornik musi zostać przekompostowany przez minimum 1 rok, zanim zostanie użyty, inaczej uszkodzi rośliny. W celu przekompostowania gromadzimy go w kopcu lub na trwałej podstawie i dobrze podlewamy, jeśli nawóz jest suchy. Przykrywamy go folią polietylenową, aby utrzymać wilgoć.