Zielarstwo i ziołolecznictwo w ostatnich latach przeżywają prawdziwy renesans – coraz więcej osób przekonuje się o tym, że nawet uznawane za pospolite, lokalne zioła potrafią naprawdę wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednym z przykładów jest krwawnik pospolity, występujący powszechnie na naszych łąkach i mogący pochwalić się szerokim zastosowaniem. Na co dokładnie może pomóc i w jakiej formie najlepiej go stosować?

Krwawnik pospolity – zastosowanie

Omawiana roślina może pochwalić się niezrównanym bogactwem składników biologicznie aktywnych, z czym związane są jej pozytywne oddziaływania na organizm. Olejki eteryczne, jak chamazulen czy flawonoidy na czele z glikozydami apigeniny, kwercetyną czy luteoliną oraz garbniki, kumaryny, kwasy mrówkowy i salicylowy – by wymienić tylko niektóre z nich – sprawiają, że krwawnik bardzo często gości w ziołowych mieszankach stosowanych na różne dolegliwości. Jego dobroczynny wpływ na układ pokarmowy jest dość dobrze poznany i opisany i wynika m.in. z działania przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego, ale również ze stymulowania perystaltyki jelit, pobudzania wydzielania żółci czy działania rozkurczowego. Jest zatem świetną odpowiedzią na stany zapalne błon śluzowych, zaparcia, nudności czy jako dodatek podczas walki z wrzodami żołądka. Napar z krwawnika pomaga, również ograniczając wydzielanie histamiy.

Zarówno napar, jak i odwar z krwawnika świetnie sprawdzi się do przemywania ran i gaszenia miejscowych stanów zapalnych. Miejscowo działa nawet tamującą na krwawienia, czemu zawdzięcza nawet swoją nazwę. Olejek z tej rośliny znajduje zastosowanie w kremach i maściach na gojenie się ran i oparzeń. Umiejętnie stosowany pomaga również w obniżaniu ciśnienia krwi, działa redukująco na bóle menstruacyjne, wspiera funkcjonowanie nerek i działa pozytywnie na układ krążenia.

Krwawnik pospolity – roślina, którą warto lepiej poznać

Sam krwawnik ma stosunkowo niewiele przeciwskazań do stosowania – właściwie poza dziećmi do lat 12 i kobietami w ciąży niemal każdy może skorzystać z jego dobrodziejstw. Nie powinno również się go spożywać na surowo i niekiedy może wywoływać reakcje alergiczne. Ta „pospolita” roślina ma wiele cennych właściwości, dlatego warto poznać ją bliżej.